Boordevol Reis en vakantie inspiratie

Bezoek de Akropolis: Athene in de oudheid

Bezoek de Akropolis: Athene in de oudheid

Hoewel Athene heel veel te bieden heeft op zowel cultureel gebied als op het gebied van musea en restaurants gaat de meeste aandacht toch uit naar de Akropolis. Dit wereldwonder stamt nog uit de Griekse oudheid en is mede daarom jaarlijks goed voor een miljoenenpubliek.

Op de Akropolis, wat ‘hoogste punt van de stad’ betekent staan verschillende tempels gewijd waren aan verschillende goden. De Akropolis bevindt zich dan ook op een berg van 156 meter in het midden van de stad. Voor twaalf euro heb je de hele dag toegang tot het gehele complex.

Theaters en tempels

Het in 2014 vernieuwde complex is elke dag geopend van 08:00 tot 20:00 en bestaat uit diverse tempels en andere Griekse bouwwerken zoals theaters, begraafplaatsen en resten van het klassieke Athene. Je komt binnen in de Akropolis door de Propyleeën, monumentale poorten en daarna kun je vrijuit naar de tempels om ze van dichtbij te bezichtigen.

Het meest bekende onderdeel van de Akropolis is het Parthenon, een tempel die gewijd was aan godin Athena, de beschermgodin van de stad. De tempel werd in het jaar 437 voor Christus ingewijd en is het pronkstuk van de tempelberg. Naast het Parthenon ligt het Dionysos theater, het oudste theatergebouw in Europa waar de antieke tragedie tot bloei is gekomen.

Must see: Akropolis museum

Je kunt ook een ticket kopen voor het bijbehorende Akropolis-museum, waar belangrijke archeologische vondsten en voorwerpen uit de Akropolis worden tentoongesteld. Je ziet hier onder andere beelden, reliëfs, inscripties en vazen uit het theater van Dionysos. In het Het museum biedt een uniek kijkje in het leven in de Griekse oudheid.

Vanaf elk punt in Athene kun je heel gemakkelijk bij de Akropolis komen, want vlakbij de tempelberg staan bushaltes en een metrostation. Omdat de berg het hoogste punt van Athene is, kun je het vanaf vrijwel elk punt zien en kun je er dus ook gemakkelijk heen.